Première Barbara, korte dramafilm

Première Barbara, korte dramafilmScène uit Barbara. Foto Submedia/Bjorn Frins, Alexander Dohmen, Tine Martens

Op 22 december gaat in het Royal Theater van Heerlen de film 'Barbara' in première. De film van regisseur Mark Handels (Kerkrade *1984) maakt met deze film zijn regisseursdebuut. Op verzoek van DeMijnen.nl schreef Joris Hoefakker een stukje over de inhoud en ontstaansgeschiedenis van deze film.

Sjef en Maria, net getrouwd, in de mijnstreek, gaan het samen goed hebben. In de tijd dat voetballende koempels landskampioen werden, en onze streek het centrum van Europa was, komt Sjef een keer laat thuis van een sjiech. De enorme laag steen die zich elke dag tussen Sjef en Maria bevindt wordt vanaf dat moment erg tastbaar.

‘Barbara’ is een korte dramafilm die zich afspeelt in de vervlogen tijden van de mijnen. Regisseur Mark Handels (Kerkrade, 1984) verlengt met dit intieme verhaal zijn eigen familieverleden, waar iedereen in en rondom de mijnen werkte. Alleen heeft hijzelf nog nooit een mijn in de Mijnstreek zien staan. Wel ontplooit hij hier zijn creativiteit, in de regio waar hij een nieuwe vibe voelt, en met het Heerlense Submedia al jaren producties realiseert. Met deze film probeert hij, als mijnloze generatie, het antwoord te vinden op wat zijn voorouders hebben meegemaakt.

‘Barbara’ is een avontuur wat al een tijdje op de loer lag. Op vakantie in Ierland onstonden de eerste woorden op papier, gingen we ‘caven’ in grotten om het vochtige en claustrofobische gevoel van een mijngang te evenaren. Het idee dat je zoveel meter onder de grond zit, is echt onnatuurlijk.

Het verhaal heeft een tijd op een klein vuurtje staan sudderen tot het door Cinesud werd verkozen om in hetzelfde jaar verfilmd te worden. Met de crowdfunding ging het balletje rollen, bleek de casting van Limburgs sprekend filmtalent onder de 30 een hel, en is het produceren van een film die zich afspeelt in de jaren 50 een enorme uitdaging. Ieder detail moet kloppen, anders val je door de mand. Natuurlijk gaat het om een fictief verhaal en buig je de realiteit soms naar een filmisch mooier resultaat, toch ben ik er heel trots op dat ‘Barbara’ een van de eerste echte mijnfilms mag zijn uit deze regio. En met deze regio bedoel ik dat het dreamteam waarmee wij deze film hebben gemaakt, werkelijk iedereen Limburgse roots heeft of zich Limburger mag noemen.

De draaidagen waren lang en intens. Over de grens, in een grot of thuis in een zelfgebouwde filmset. Na elke draaidag keken we elkaar aan en smulden van de shots die we hadden gemaakt. Het was echt een avontuur waar iedereen volle bak voor ging.
Nu is de rust wedergekeerd en hebben we ons bij Submedia in de studio opgesloten om alle magie van de set tot een geheel te smeden. Dit is echt het mooiste vak wat er is.

Deze film is niet alleen weer een werk van Mark, Joris Hoefakker en Alexander Dohmen en consorten. Ook oud mijnwerkers werden erg enthousiast over het idee dat iets van hun oude wereld werd ingeblikt. Hoe vaak ik wel niet op de koffie ben geweest en verhaal op verhaal te horen kreeg. Elementen in het script hebben zij ook verbeterd om de film meer waarheidsgetrouw te laten lijken. Ook hebben ze de acteurs onder handen genomen en hen net als mij onder te dompelen in het mijnverleden. Op deze manier krijgen we het erfgoed nog van de laatste koempelhand ingeblikt voor toekomstige generaties.

Even een blik terug in de tijd. Hoe was het ook alweer voor de mensen die het hebben meegemaakt, Lange Jan en Lange Lies nog eens zien roken. ‘Of hebben jullie dat zo meegemaakt?’ voor een generatie die alleen een schacht bij het station ziet staan.

Première Barbara, korte dramafilmStationsplein met Royal. Fotoarchief Rijckheyt 14379Première Barbara, korte dramafilmTijdens de opnames van Barbara. Foto Submedia/Bjorn Frins, Alexander Dohmen, Tine MartensPremière Barbara, korte dramafilmTijdens de opnames van Barbara. Foto Submedia/Bjorn Frins, Alexander Dohmen, Tine Martens

Voor informatie rond de première kunt u contact opnemen met Submedia op Facebook

De première is op vrijdag 22 december 2017 (alleen voor mensen die zich aangemeld hebben via Submedia)
Bioscoop Royal
Stationsplein
Heerlen
Aanvang 19:30

  • Nieuws
  • 22 december 2017
  • door Joris Hoefakker

Bekijk ook...