Staatsmijn Emma op ansichtkaarten

Staatsmijn Emma op ansichtkaartenStaatsmijn Emma. Foto Paul Borger

In de serie Hoensbroekse Historie verscheen al weer deel 8: ansichtkaarten van de Staatsmijn Emma. De prentbriefkaarten tussen 1909 en eind van de jaren '60 geven een indruk hoe belangrijk de Staatsmijn Emma was voor Hoensbroek, Treebeek en omgeving.

Het plaatje bij dit nieuwsbericht laat de Staatsmijn Emma zien nog voor de bouw van de zo karakteristieke Schacht III. Het is één van de vele afbeeldingen in het boekje Staatsmijn Emma op oude ansichten die het Team Hoensbroekse Historie heeft samengesteld. De afbeelding benadrukt het landelijke karakter van de omgeving van Hoensbroek vóó de komst van de Staatsmijn die op 1 januari 1914 offcieel in productie kwam. Tevens symboliseert de foto de veranderingen die Hoensbroek heeft meegemaakt met de komst van de mijnen.

Het boek Staatsmijn Emma op oude ansichten geeft een beeld van de bouw en het in bedrijf zijn van de Staatsmijn Emma. Ook het vervoer van het personeel en de huisvesting in diverse gezellenhuizen en kolonieën voor arbeiders en beambten worden fraai in beeld gebracht. Met foto's van de 410m verdieping wordt ook een blik gegund op het ondergrondse bedrijf. En bovengronds is er dan natuurlijk de machtige Schacht III, die de Akerstraat en Hoensbroek domineerde.

Voor de kenner van Hoensbroek roept de één of andere prentbriefkaart zeker nostalgische herinneringen op. Dat is ook de bedoeling geweest van de vele fotografen, zoals Hub. Leufkens, die prentbriefkaarten lieten afdrukken die de bezoekers aan de mijnstreek kochten of verstuurden om zo een tastbare herinnering te hebben aan hun bezoek aan de mijnstreek.

Het boek Staatsmijn Emma op oude ansichten is een boek van weinig woorden. Die zijn ook niet nodig: de beelden spreken voor zich.

Staatsmijn Emma op ansichtkaartenStaatsmijn Emma. Foto Paul BorgerStaatsmijn Emma op ansichtkaartenEmma, schacht III in 1945. Fotocollectie DeMijnen/DSM

Hoensbroekse Historie 8. Team Hoensbroekse Historie, Staatsmijn Emma op oude ansichten. Hoensbroek 2014. ISBN 978 90 820188 7 5
Prijs € 7,50. O.a te verkrijgen bij Readshop, Kouvenderstraat Hoensbroek.

  • Nieuws
  • 5 december 2014
  • door Nico Zijlstra

Bekijk ook...

Groeten uit de Mijnstreek

Groeten uit de Mijnstreek

  • artikel
  • 1 november 2012
In de kalverstraat van Hoensbroek

In de kalverstraat van Hoensbroek

  • nieuws
  • 6 september 2014
De geest van Stuyt waart nog rond

De geest van Stuyt waart nog rond

  • nieuws
  • 6 september 2013
Staatsmijn Emma in miniatuur

Staatsmijn Emma in miniatuur