Vaandels en vlaggen van het Nederlands Mijnmuseum overgedragen

Vaandels en vlaggen van het Nederlands Mijnmuseum overgedragenNKMB vaandel (detail) zoals gerestaureerd door Doortje Lucassen. Foto Doortje Lucassen

Op woensdag 21 februari vond de overdracht van de gerestaureerde mijnbouwvlaggen en -vaandels van het Nederlands Mijnmuseum naar Continium discovery center plaats. De behandelde objecten worden in bruikleen gegeven aan Continium dat ze onder de juiste klimatologische omstandigheden bewaart.

Vorig jaar is besloten om vier vlaggen en twee vaandels van het Nederlans Mijnmuseum te restaureren in samenwerking met Continium in kerkrade, omdat het unieke stukken betreffen die het waard zijn om behouden te blijven. Er werd gezocht naar financiering om deze bijzondere objecten te laten verduurzamen. Stichting Fonds voor Sociale Instellingen (FSI) en Stichting Behoud Mijnhistorie (SBM) waren bereid dit project te steunen. Vervolgens is textielrestaurator Doortje Lucassen benaderd om het project uit te voeren.
De zes objecten zijn teruggebracht naar hun originele staat en er is een versteviging in aangebracht om ze in de toekomst te kunnen tonen in een vernieuwd Mijnmuseum of in een expositie in Continium.
De officiële overdracht vond plaats in het Nederlands Mijnmuseum tijdens een vrijwilligersavond. Aansluitend werd de film Barbara van regisseur Mark Handels vertoond en was er gelegenheid om met de regisseur in discussie te treden.

  • Nieuws
  • 23 februari 2018
  • door Simone Claessens

Bekijk ook...

Nationale museumweek

Nationale museumweek

  • nieuws
  • 8 april 2019