Verzakking 't Loon veroorzaakt door ondiepe mijnbouw

Verzakking 't Loon veroorzaakt door ondiepe mijnbouw't Loon en ON I. Foto Rijckheyt

Breuken in de ondergrond als gevolg van ondiepe mijnwinning door de voormalige Oranje-Nassaumijn I worden gezien als de oorzaak van de verzakking in de parkeergarage van winkelcentrum 't Loon in Heerlen.

Een internationaal team onder leiding van professor Dick Hordijk constateert dit in het onderzoek naar de oorzaak gedaan in opdracht van de Vereniging van Eigenaren van 't Loon. Het onderzoeksteam concludeert wat eerder al genoemd was als een waarschijnlijke oorzaak.
Gedurende vele jaren heeft grondwater en bodemmateriaal door de breuken in de oorspronkelijk ondoorlaatbare grondlagen een weg gevonden naar een holte in de mijngang. Daarbij kan ook het stijgende mijnwater een rol hebben gespeeld. Deze combinatie van factoren heeft volgens het onderzoeksteam uiteindelijk geleid tot het optreden van een zogenaamd sinkhole; een plotselinge verzakking van de bovengrond.
Volgens de onderzoekers is de veiligheid in en rond 't Loon na de verzakking op geen enkel moment in het geding geweest. "Het sinkhole was zeer lokaal."

Gemeente onderzoekt of Staat aansprakelijk is
Als mijnbouw daadwerkelijk de oorzaak is van de verzakking bij 't Loon, stelt de gemeente Heerlen de Staat aansprakelijk voor de geleden schade.
Dat zegt burgemeester Paul Depla van Heerlen. De gemeente gaat daarvoor eerst het onderzoek van de Vereniging van Eigenaren grondig bekijken. In dat onderzoek staat dat onder meer ondiepe kolenwinning heeft geleid tot de verzakking. Als die conclusie klopt, onderneemt de gemeente stappen tegen de Nederlandse Staat.
De gemeente weet nog niet of ze ook zelf onderzoek gaat doen naar de oorzaak van het verzakken van de bodem onder het winkelcentrum.

Download het onderzoeksrapport>

Dit artikel verscheen in de digitale editie van het Limburgs Dagblad en wordt gepubliceerd met toestemming en vriendelijke medewerking van Media Groep Limburg.

LD

  • Nieuws
  • 23 november 2012
  • door Nico Zijlstra

Bekijk ook...