Willem Wolff-prijs voor Nederlands Mijnmuseum

Willem Wolff-prijs voor Nederlands MijnmuseumFoto deMijnen.nl

De Willem Wolff Prijs 2017 is toegekend aan het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen voor het digitaal registreren, restaureren, conserveren en tentoonstellen van de unieke collectie mijnlampen. Het project brengt een bijzonder onderdeel van het technisch erfgoed van de Nederlandse steenkoolmijnen in beeld. De Willem Wolff Prijs ondersteunt (lokale) initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis en is in 2011 in het leven geroepen door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff.

De jury was enthousiast over het voorstel van het Nederlands Mijnmuseum. Via de mijnlamp wordt de technische ontwikkeling van de mijnbouw in beeld gebracht, een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse techniekgeschiedenis. Daarnaast draagt het project bij aan de digitale ontsluiting van de collectie van het museum en aan het fysieke behoud.
De Willem Wolff Prijs is een initiatief van de Afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff. De prijs, bestaande uit een plaquette en een bedrag van tweeduizend Euro, dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis. De prijs is vernoemd naar werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Als president van het KIVI en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek onderstreepte hij altijd het belang van techniekgeschiedenis, onder het motto “men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst.”
Tot eerdere prijswinnaars behoren het Nederlands IJzermuseum in Ulft, het Industrieel Smalspoormuseum in Erica, de Stichting Hollands Glorie in Maassluis, de Stichting Oude Groninger Kerken in Groningen, de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius en het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard.
De prijs wordt op zondagmiddag 15 oktober 2017 uitgereikt. In het kader van de Nationale Archeologiedagen is dan ook het depot van het museum opengesteld.

  • Nieuws
  • 12 oktober 2017
  • door Nederlands Mijnmuseum