Word vrijwilliger bij het Nederlands Mijnmuseum

Word vrijwilliger bij het Nederlands MijnmuseumNederlands Mijnmuseum in Heerlen. Foto archief DeMijnen.nl

Na 45 jaar kan het weer: werken ‘op de mijn’. Anno 2019 moet je dat vrij letterlijk nemen. Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen, gevestigd in het oude schachtgebouw van de Oranje-Nassau I mijn, zoekt namelijk vrijwilligers van allerlei pluimage: koffieschenkers, handige Harries, meertaligen of mensen die het missen om voor de klas te staan.

Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen draait voor het overgrote deel op vrijwilligers. Op dit moment telt het team er zo’n twintig, een mooi aantal. Toch kan het nationale museum voor het mijnverleden flink wat extra ondersteuning gebruiken. Geen hulphouwer, schietbaas of voorman, maar sjtiele ofwel stutten ter ondersteuning van de verschillende werkzaamheden in het museum en daarbuiten.

Van koempel naar koffiedame

Die werkzaamheden ‘op de mijn’ zien er tegenwoordig heel anders uit: het museum is bijvoorbeeld op zoek naar gastheren/-vrouwen die bezoekers en groepen ontvangen met koffie en thee, naar schoolvrijwilligers die presentaties geven voor leerlingen en meertalige (Duits/Engels/Nederlands) rondleiders. Zo zie je dat een diepgaande kennis niet altijd gevraagd wordt, zoals bij de vacature voor gastheer/-vrouw. Affiniteit met het onderwerp natuurlijk wel. Bij alle vacatures ontvangen kandidaten een korte, interne opleiding.

Het mijnverleden doorgeven

Museumgids Ron verzorgt rondleidingen: “Mensen vragen het wel vaker, maar ik ben zelf veel te jong om ooit in de mijnen rondgelopen te hebben. Toch beleef ik er ontzettend veel plezier aan om de bezoekers wijzer te maken over alles wat hier ondergronds, maar ook bovengronds is gebeurd de afgelopen decennia. Het is mooi om zo’n belangrijk stukje nationale geschiedenis door te kunnen geven aan een nieuwe generatie.”

Het Nederlands Mijnmuseum heeft een educatieve en museale functie wat betreft het mijnverleden, dat niet alleen in Zuid-Limburg, maar in heel Nederland een grote rol speelde. Mensen die op hun manier willen bijdragen aan het doorvertellen van dit belangrijke verhaal, kunnen een kijkje nemen op de vacaturepagina van de website van het Nederlands Mijnmuseum: nederlandsmijnmuseum.nl/vacatures.

  • Nieuws
  • 4 juli 2019
  • door Nederlands Mijnmuseum

Bekijk ook...

Nationale museumweek

Nationale museumweek

  • nieuws
  • 8 april 2019