De Hopel, een mijnwerkerskolonie

Tips

Van 1:55 tot 5:58 wordt er, onder meer door de auteur, gesproken over de inhoud van het boek Helaas: de holen der mensen. Na deze algemene introductie over de fabriekswoningbouw volgt hierover meer informatie.

Van 7:52 tot 12:49 wordt verteld over het begin van de mijn Laura als ook over het bouwen van een nabijgelegen mijnwerkersdorp, kolonie De Hopel.

Bewoners van een kolonie in de omgeving van Heerlen komen ter illustratie van 19:43 tot 22:30 aan het woord.

Lengte: 30:06
Opname: december 1988

In deze aflevering van Anno Toen gaat het over fabriekswoonwijken in het algemeen en over de mijnwerkerskolonie De Hopel in het bijzonder. Er wordt gesproken over het ontstaan van de wijk, over de architectuur en de inrichting, over de macht van de leiding en over de onvrijheid van de bewoners. De bewoners worden door anderen als inferieur beschouwd.

De aflevering bevat een interview met journalist Leendert Bikker, die een boek geschreven heeft over bekende fabriekswijken. Het boek heet Helaas: de holen der dingen. Volgens Bikker hebben de directeurs van de mijnen, middels de mijnwerkerskolonie, meer grip op de arbeiders. In de kolonie is het leven tot in de puntjes verzorgd en geregisseerd. Men heeft dag en nacht nauwelijks privacy en bij wangedrag staan zowel het werk als ook het huis op het spel.

Tevens gaat het in deze aflevering over het lot van de wijk na de mijnsluitingen.

Interviewer/opname van: Hans op de Coul

Bron en auteursrechten: ROZ/L1

Bekijk ook...