Expositie 2005 over mijnsluitingen

1. Affiche de mijnen gaan dicht
Dit is een affiche met betrekking tot Parkstad, 40 jaar na de mijnsluiting. Het betreft om precies te zijn een affiche van Industrion.

2. Panelen mijnsluiting
De panelen geven verschillende aspecten weer van de mijnwerkerscultuur in Nederland. Op de panelen is allereerst de glorietijd te zien. Deze heeft met name plaatsgevonden in 1958. Vervolgens wordt een periode van bezinning weergegeven. Deze periode is van 1958 tot en met 1965. Dan volgt aandacht voor de presentatie van de mijnnota in de schouwburg in Heerlen. Deze presentatie is gegeven op 17 december 1965. Nadien komt de sluitingsoperatie van 1966 tot en met 1974 aan bod. Tot slot worden panelen getoond die de operatie ‘van zwart naar groen’ uitdragen. De transformatie van de mijnstreek heeft volgens de laatste panelen van 1975 tot 2005 geduurd.

3. Interview dhr. Strolenberg
In dit interview is een oud-mijnwerker aan het woord. Hij vertelt over zijn loopbaan. De veranderingen in zijn leven hebben grotendeels te maken met zijn oude en met zijn nieuwe beroep.

4. Interview dhr. Tylek
In dit interview is een oud-mijnwerker aan het woord. Hij vertelt over zijn immigratie naar Nederland en over zijn werk in de mijnen. Hij heeft in zijn loopbaan verschillende functies vervuld. Voor de gezondheid is het goed dat de mijnen in Nederland nu gesloten zijn.

5. Interview dhr. Limpens
In dit interview is een echtgenote van een oud-mijnwerker aan het woord. Ze vertelt over haar leven in de mijnstreek, waar het dagelijks leven grotendeels door de omgeving wordt beïnvloed. Haar man werkt jarenlang in de mijnen en zou, ook na de sluiting van de mijnen, geen ander beroep willen uitvoeren. Uiteindelijk heeft hij tot zijn pensioen bij DSM gewerkt.

 

  • Interview
  • 3 december 2012
  • Overige

Bekijk ook...

Domaniale mijn gaat dicht

Domaniale mijn gaat dicht

  • interview
  • augustus 1969

Andere Tijden: mijnsluiting

  • video
  • 2 januari 2008
Redevoering Den Uyl

Redevoering Den Uyl