controls_toggle
player_volume
0:00
0
0:00 / 0:00

Gemoel in de koel: 1. Dagelijkse gang naar het werk

Tips

De naam Domaniale mijn wordt van 14:23 tot 15:35 nader uitgelegd.

Lengte: 18:16
Opname: maart 1968

In deze aflevering van Gemoel in de Koel wordt een oud-mijnwerker van de Domaniale mijn gevolgd bij zijn dagelijkse gang naar het werk, te beginnen bij het moment van ontwaken. Over dezelfde episode wordt door twee andere heren verteld betreft de Maurits.

Tenslotte vertelt ook iemand uit Beringen over de gang naar de werkplek. Tevens wordt verteld wat de vrouw van een mijnwerker zoal doet. Ook wordt er uitleg gegeven over de naam Domaniale mijn en over het woord Koempel.

Een programma over mijnwerkerstaal in Nederlands- en Belgisch Limburg. Nu de mijnen sluiten zal de specifieke mijnwerkerstaal tot het verleden gaan behoren. Teneinde de taal voor nageslacht te bewaren zijn enkele gesprekken met mijnwerkers en andere betrokkenen opgenomen. Dit vond plaats in: de Domaniale mijn in Kerkrade, de Maurits in Geleen en in Belgisch Limburg de mijn van Beringen. Diverse mijnwerkers uit de drie mijnen vertellen uitgebreid het verloop van een doorsnee dag. Het taalgebruik verschilt duidelijk per mijn. De termen worden van toelichting voorzien.

Interviewer/opname van: Sjef Vink

Bron en auteursrechten: ROZ/L1

Bekijk ook...

Het Mijnmuseum Beringen (B)

Het Mijnmuseum Beringen (B)

  • bezienswaardigheid