Gemoel in de koel: 2. De werkplek in de mijn

Tips

Van 14:53 tot 15:36 gaat het over het eten van de boterhammen in een korte pauze. Vervolgens gaat het over het einde van de dienst.

Lengte: 17:42
Opname: maart 1968

In deze aflevering van Gemoel in de Koel gaat de interviewer met de mijnwerkers mee naar hun werkplek, de Domaniale mijn en de Maurits. De mijnwerkers vertellen over het betreden van de lift, de personentrein en de aankomst op de afdeling. Op de afdeling wordt gereedschap uitgedeeld en vervolgens gaat men de pijlers in. Tijdens de pauze praat men onder andere over de hoeveel wagens die ieder reeds heeft gevuld.

Een programma over mijnwerkerstaal in Nederlands- en Belgisch Limburg. Nu de mijnen sluiten zal de specifieke mijnwerkerstaal tot het verleden gaan behoren. Teneinde de taal voor nageslacht te bewaren zijn enkele gesprekken met mijnwerkers en andere betrokkenen opgenomen. Dit vond plaats in: de Domaniale mijn in Kerkrade, de Maurits in Geleen en in Belgisch Limburg de mijn van Beringen. Diverse mijnwerkers uit de drie mijnen vertellen uitgebreid het verloop van een doorsnee dag. Het taalgebruik verschilt duidelijk per mijn. De termen worden van toelichting voorzien.

Interviewer/opname van: Sjef Vink

Bron en auteursrechten: ROZ/L1

Bekijk ook...