Gemoel in de koel: 5. De schietmeester en andere functies

Tips

Van 9:15 tot 18:45 wordt uitgelegd welke functies in de mijnen verricht kunnen worden. Er wordt hierover ook toelichting gegeven in het Nederlands.

Lengte: 19:08
Opname: maart 1968

In deze aflevering van Gemoel in de Koel wordt door een man uit Beringen verteld over het werk van de schietmeester. Hij geeft uitleg over de handelingen die plaatsvinden rondom het tot ontploffing brengen van het buskruit ten behoeve van het uitgraven van de mijn. Een andere man, uit Kerkrade, vertelt over de verschillende functies die men in de mijn kan vervullen. Tevens wordt uitleg gegeven over functies zoals slepers en houwers.

Een programma over mijnwerkerstaal in Nederlands- en Belgisch Limburg. Nu de mijnen sluiten zal de specifieke mijnwerkerstaal tot het verleden gaan behoren. Teneinde de taal voor nageslacht te bewaren zijn enkele gesprekken met mijnwerkers en andere betrokkenen opgenomen. Dit vond plaats in: de Domaniale mijn in Kerkrade, de Maurits in Geleen en in Belgisch Limburg de mijn van Beringen. Diverse mijnwerkers uit de drie mijnen vertellen uitgebreid het verloop van een doorsnee dag. Het taalgebruik verschilt duidelijk per mijn. De termen worden van toelichting voorzien.

Interviewer/opname van: Sjef Vink

Bron en auteursrechten: ROZ/L1

Bekijk ook...

Gemoel in de koel: 7. De loondag

Gemoel in de koel: 7. De loondag

  • interview
  • april 1968
Het Mijnmuseum Beringen (B)

Het Mijnmuseum Beringen (B)

  • bezienswaardigheid