Gemoel in de koel: 7. De loondag

Tips

Van 0:30 tot 3:58 wordt door een mevrouw een gedicht van Jos. Geilenkirchen, over de dag waarop de mijnwerkers het loon ontvangen, voorgelezen.

Naast het loon bestaan er ook boetes. Hierover wordt van 9:23 tot 10:14 gesproken.

Lengte: 18:12
Opname: april 1968

In deze aflevering van Gemoel in de Koel komt de dag dat de mijnwerker het loon ontvangt, de loondag, aan bod. Door een vrouw uit Terwinselen wordt een gedicht van Jos. Geilenkirchen voorgelezen. Iemand anders vertelt over het verloop van de loondag. Vervolgens wordt uitleg gegeven over de termen betreft het loon en de boetes die in België voorkomen.

Een man uit Kerkrade vertelt nadien over enkele bewoordingen die in de vorige afleveringen nog niet aan bod gekomen zijn, voornamelijk over het kolenvervoer in de schacht. Het verhaal wordt toegelicht.

Een programma over mijnwerkerstaal in Nederlands- en Belgisch Limburg. Nu de mijnen sluiten zal de specifieke mijnwerkerstaal tot het verleden gaan behoren. Teneinde de taal voor nageslacht te bewaren zijn enkele gesprekken met mijnwerkers en andere betrokkenen opgenomen. Dit vond plaats in: de Domaniale mijn in Kerkrade, de Maurits in Geleen en in Belgisch Limburg de mijn van Beringen. Diverse mijnwerkers uit de drie mijnen vertellen uitgebreid het verloop van een doorsnee dag. Het taalgebruik verschilt duidelijk per mijn. De termen worden van toelichting voorzien.

Interviewer/opname van: Sjef Vink

Bron en auteursrechten: ROZ/L1

Bekijk ook...

Gemoel in de koel: 8. Mijnrampen

Gemoel in de koel: 8. Mijnrampen

  • interview
  • april 1968