controls_toggle
player_volume
0:00
0
0:00 / 0:00

Ontwikkelingen in de mijnbouwindustrie

Tips

Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de mijn Willem-Sophia houdt directeur De Groot een toespraak over de situatie die zich op dat moment voordoet. Deze is van 1:43 tot 3:08 te beluisteren.

Van 9:11 tot 13:16 is de toespraak van Den Uyl te horen. Deze gaat over de sluiting van de mijnen op het moment dat er voldoende perspectief is op vervangende werkgelegenheden.

Over het in tien jaar werkeloos raken van 45.000 mijnwerkers wordt onder meer gesproken van 18:02 tot 24:58. Het is daarbij de bedoeling dat er in de betreffende regio vervangend werk gecreëerd zal worden. Dit is uiteindelijk grotendeels mislukt.

Lengte: 31:17
Opname: begin jaren '90

In deze aflevering van ROZ/L1 is een verslag te horen over de ontwikkelingen in de mijnbouwindustrie sinds de oorlog. Tevens volgen fragmenten van diverse toespraken en interviews, welke becommentarieerd zijn.

Deze fragmenten gaan onder andere over het vijftigjarig bestaan van de mijn Willem-Sophia in 1948, over de opening van de cokesfabriek Emma II in Beek en over de toespraak van Den Uyl. Ook wordt gesproken over de bedrijven DAF en Volvo en over de onvrede onder de oud-mijnwerkers.

Interviewer/opname van: C. Smits

Bron en auteursrechten: ROZ/L1

Bekijk ook...

De Koempel

De Koempel

  • interview
  • 1999
Redevoering Den Uyl

Redevoering Den Uyl