Bronzen buste van dr. A.H. Vossenaar

Kenmerken

Collectie Collectie Continium
Objectnaam beeldhouwwerk, buste
Objectnummer 052054
Objectcategorie veiligheid en gezondheid
Vervaardiger Hellwig-Blaauw, Marianne, NV Metaalgieterij Holland
Datering 1939 - 1939
Materiaal brons
Lengte 35 cm
Breedte 45 cm
Hoogte 55 cm

Bronzen buste van dr A.H. Vossenaar. De medicus Augustinus Hendrikus (Guus) Vossenaar (Utrecht 1869 – Nijmegen 1954) had in de functie als hoofdmijnarts tussen 1918 en 1939 de leiding over de Geneeskundige Dienst der Nederlandse Steenkolenmijnen, ook wel het Mijnartseninstituut genoemd. Vossenaar deed zijn werk vanuit een speciale afdeling voor mijnwerkers in het Heerlense Sint-Jozefziekenhuis. De hoofdmijnarts bouwde de geneeskundige dienst voor mijnwerkers die tijdens hun werk gewond raakten op, maar kreeg anderzijds een bedenkelijke reputatie door zijn pogingen te voorkomen dat silicose, de beruchte dodelijke longziekte waaraan veel mijnwerkers leden, zou worden erkend als beroepsziekte. Erkenning zou de mijnondernemingen veel geld aan uitkeringen kosten en met dat belang wilde Vossenaar wel rekening houden. Desalniettemin erkende de Nederlandse regering in 1939 silicose als beroepsziekte. Als blijk voor zijn verdiensten boden de mijnbedrijven, verenigd in het samenwerkingsverband De Gezamenlijke Steenkolenmijnen in Limburg (GSL), Vossenaar bij gelegenheid van zijn pensionering op 1 mei 1939 een bronzen buste aan. Een tweede exemplaar schonken de mijnbedrijven aan het Sint-Jozefziekenhuis. Daar kreeg het een plaats op de ongevallenafdeling, waar Vossenaar jarenlang de scepter had gezwaaid. Het ontwerp van de buste was van de kunstenares Marianne Hellwig-Blaauw (1905-1946). De buste werd gegoten bij de NV Metaalgieterij ‘Holland’ in Amsterdam. Bron: www.demijnen.nl (object van de maand februari 2013) dd 01-02-2013

1 reactie(s)


Reacties

Gezocht familie van AH Vossenaar

Ls,
Onlangs heb ik een zogenaamde achterglasschildering gevonden (ong. 150 jaar oud). Dit schilderij is eigendom geweest van A.H. Vossenaar, huisarts te Hontenisse (zit eigendomssticker op). Ben op zoek naar familie van de genoemde arts want wellicht heeft die famile belangstelling. Weet u toevallig of er nog familie te traceren is?

Met vriendelijke groet
A. de Hond
albert@dehond.info

Ps, zag verder geen mogelijkheden via Google.

Alvast bedankt.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Tussen Koel en Kunst geslaagd

Tussen Koel en Kunst geslaagd

  • nieuws
  • 23 november 2017
Onderhuids van Jo Braeken

Onderhuids van Jo Braeken

  • agenda
  • 26 november 2017
Onderhuids van Jo Braeken

Onderhuids van Jo Braeken

  • agenda
  • 25 november 2017
Weltense mijnsporen

Weltense mijnsporen

  • artikel
  • 11 augustus 2017
‘Batik-werk in 7 kleuren’

‘Batik-werk in 7 kleuren’

  • artikel
  • 11 april 2017

Afkomstig uit:

Collectie Continium

De deelcollectie steenkolenmijnbouw van het Discovery Center Continium in Kerkrade omvat ruim 7000 objecten. De samenstelling van de collectie is heel divers. Behalve objecten die de technische kant van de steenkolenwinning belichten, zoals stijlen, afbouwhamers en mijnlampen, zijn er voorwerpen die de culturele kant van de mijnbouw in Limburg laten zien: vaandels, schilderijen, gedenkborden en foto’s.
meer informatie