Olieverfschilderij met portret van Monseigneur H.A. Poels, L. Rulkens

Kenmerken

Collectie Collectie Continium
Objectnaam schilderij
Objectnummer 061889
Vervaardiger Rulkens, Leo
Datering 1930 - 1930
Materiaal textiel, hout
Lengte 78 cm
Breedte 5 cm
Hoogte 90 cm

Olieverfschilderij in houten lijst tonend het portret van Mongseigneur H.A. Poels tot zijn middel iets naar links gekeerd met de rechterarm op schoot. Het schilderij is rechts boven gesigneerd met 'L. Rulkens, '30'. Henricus Andreas Poels werd op 14 februari 1868 in Venray geboren. Na een studie op Rolduc en in Roermond werd hij in 1891 tot priester gewijd. Vervolgens promoveerde hij aan de theologische faculteit in Leuven (1897). Na een tweejarig docentschap in Antwerpen werd Poels in 1899 tot kapelaan in Venlo benoemd. Van 1904 tot 1910 was hij hoogleraar in Washington, waarna hij naar Limburg terugkeerde. Daar ging hij zich op verzoek van de bisschop van Roermond speciaal bezighouden met de sociale problematiek die het gevolg was van de snelle ontwikkeling van de steenkolenmijnbouw. Hij werd rector in Welten (bij Heerlen), geestelijk adviseur van de Limburgse RK Volksbond (door hem spoedig omgevormd tot de Limburgse RK Werkliedenbond, de standsorganisatie van arbeiders) en Aalmoezenier van Sociale Werken in de Mijnstreek. In 1915 volgde zijn benoeming tot Hoofdaalmoezenier, een functie die hij tot 1939 bleef bekleden. In die tussentijd was 'de doctor', zoals Poels werd genoemd, initiatiefnemer van talloze organisaties en activiteiten op godsdienstig en sociaal gebied. Hij groeide uit tot de onbetwiste leider van de katholieke sociale beweging in Limburg. De Tweede Wereldoorlog bracht hij door in het onbezette deel van Frankrijk en in Zwitserland. Eind 1947 verleende de Economische Hogeschool in Tilburg hem een eredoctoraat. Bijna een jaar daarna, op 7 september 1948, overleed Poels in het klooster Imstenrade bij Heerlen. Bron: J. Colsen, Poels (Roermond/Maaseik 1955)

4 reactie(s)


Reacties

schilderijen

Beste Leon van Roosmalen, gaarne met mij contact opnemen svp naar aanleiding van uw mail.
Hoogst waarschijnlijk zijn we familie van elkaar !

schilderijen

Beste Leon van Roosmalen, gaarne zou ik met U in contact willen komen over de drie schilderijen.
Hoogst waarschijnlijk zijn deze afkomstig van leo Rulkens ,eveneens familie van Roosmalen.

3 stuks Schilderijen, . 90x65 cm en 80 x70 cm.

Ik bezit nog 3 stuks bloem schilderijen, waarschijnlijk uit 1931, pioenroos, dahlia en zonnebloem, geërfd uit de familie van Roosmalen. Er zijn er nog enkele bekend in familie verband. M.vr.gr. Leon

nr 061889 olieverfschilderij

Mijne heren, waar kan ik de schilderij van monseigneur bezichtigen ? Ik ben een geschiedenis aan het maken van de schilder Leo Rulkens .Groet,Fons Rulkens.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Tussen Koel en Kunst geslaagd

Tussen Koel en Kunst geslaagd

  • nieuws
  • 23 november 2017
Weltense mijnsporen

Weltense mijnsporen

  • artikel
  • 11 augustus 2017
‘Batik-werk in 7 kleuren’

‘Batik-werk in 7 kleuren’

  • artikel
  • 11 april 2017

Afkomstig uit:

Collectie Continium

De deelcollectie steenkolenmijnbouw van het Discovery Center Continium in Kerkrade omvat ruim 7000 objecten. De samenstelling van de collectie is heel divers. Behalve objecten die de technische kant van de steenkolenwinning belichten, zoals stijlen, afbouwhamers en mijnlampen, zijn er voorwerpen die de culturele kant van de mijnbouw in Limburg laten zien: vaandels, schilderijen, gedenkborden en foto’s.
meer informatie