Bestel vooraf: Stichting De Koempel Verhaalt publiceert twee boeken

Bestel vooraf: Stichting De Koempel Verhaalt publiceert twee boeken

30 november aanstaande publiceert stichting De Koempel Verhaalt een wetenschappelijk standaardwerk en een publieksboek over de mijnwerker. In ‘Mijnwerkers in Limburg. Een sociale geschiedenis’ staat de Limburgse mijnwerker, zijn leven en werk centraal. Dit standaardwerk, onder redactie van Ad Knotter, is een wetenschappelijk verantwoorde publicatie.
Het publieksboek is geschreven door d
e Kerkraadse schrijver en hoogleraar Wiel Kusters. ‘In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg’ is een persoonlijk boek over de Limburgse mijnwerkers en hun families. 
Wie niet tot dan wil wachten met de aanschaf van deze boeken kan vooraf alvast intekenen.

 

Mijnwerkers in Limburg, Een sociale geschiedenis

Omslag boek Mijnwerkers in Limburg, Een sociale geschiedenisHet is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen dat Nederland gedurende een groot deel van de twintigste eeuw voor zijn energievoorziening in hoge mate afhankelijk was van Limburgse steenkool. Pas in de jaren 1970 kwam hieraan een einde en moesten de tienduizenden mijnwerkers omzien naar ander werk. Nu, bijna veertig jaar na de sluiting van de mijnen, is in Limburg het besef gegroeid dat de mijnbouw en de mijnwerkers van groot belang zijn geweest voor de identiteit van de streek rondom Heerlen, Geleen en Kerkrade. 'Mijnwerkers in Limburg' wil niet alleen de herinnering aan de Limburgse
mijnwerkers levend houden, maar ook op wetenschappelijk verantwoorde wijze inzicht verschaffen in de aard van hun werk, de sociale verhoudingen en de cultuur in de nu verdwenen samenleving rondom de mijnen. Daarbij staan de koempels telkens centraal. Hun lotgevallen vormen het vertrekpunt voor deze boeiende geschiedenis.

Met bijdragen van:
Ad Knotter, Serge Langeweg, Erik Nijhof, Jan Peet en Willibrord Rutten

Hoe te bestellen?
U kunt als volgt intekenen op exemplaren van dit boekwerk:plaats uw bestelling via een email aan info@dekoempelverhaalt.nl, met vermelding van uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer. Tevens geeft u aan hoeveel exemplaren van 'Mijnwerkers in Limburg'u wenst te bestellen.

Voor elk bestelde exemplaar dient u een bedrag ad € 39,95, vermeerderd met € 7,50 verzendkosten (samen dus € 47,45) over te maken op bankrekening 1421.79.949, van Stg. 'de Koempel Verhaalt' in Heerlen, onder vermelding van 'Mijnwerkers in Limburg'. Indien u de bestelde boekwerken op 30 november 2012 n.m. in het Corneliushuis in Heerlerheide wilt afhalen, hoeft u de verzendkosten NIET te betalen en maakt u dus € 39,95 per exemplaar over.

 

In en onder het dorp, Mijnwerkersleven in Limburg

Wiel Kusters groeide op als zoon en kleinzoon van mijnwerkers. In Spekholzerheide, het dorp van zijn jeugd, leefden en stierven de mensen van de mijn. Hoog boven de daken van huizen en winkels en van café D’r Jemuutlieje Ek torende de steenberg van de Willem-Sophia. Levensgroot aanwezig, hoewel voor het grootste deel verborgen.

Omslag boek In en onder het dorp, Mijnwerkersleven in LimburgVanuit zijn eigen perspectief, maar gevoed door een brede historische kennis, vertelt Wiel Kusters op meeslepende wijze het verhaal van de Limburgse mijnwerkers en hun families – zijn familie. Een verhaal waarin al die mannen worden omarmd die het dagelijks brood verdienden met harde ondergrondse arbeid in stof, benauwenis, lawaai en stank. En die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse economie en de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.
In en onder het dorp is een even informatief als ontroerend en persoonlijk verhaal, waarin dichter, geleerde en mijnwerkerszoon elkaar de pen reiken.
Wiel Kusters is dichter en emeritus hoogleraar algemene en Nederlandse letterkunde aan Universiteit Maastricht. Sinds zijn debuut als dichter in 1978 met de bundel 'Een oor aan de grond' publiceerde hij geregeld over mijnwerkers- cultuur. Samen met Jos Perry schreef hij 'Versteende wouden. Mijnen en mijnwerkers in woord en beeld (1999)'.

Hoe te bestellen?
Als u dit ontroerend geschreven boek wil aanschaffen kunt u vooraf vast intekenen. U bent zo zeker van een exemplaar tegen de speciale intekenprijs van €17,50, die geldt tot 30 november a.s.

U kunt als volgt intekenen op exemplaren van dit boekwerk:plaats uw bestelling via een e-mail aan info@dekoempelverhaalt.nl, met vermelding van uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer.Tevens geeft u aan hoeveel exemplaren van 'In en onder het Dorp' u wenst te bestellen.

Voor elk bestelde exemplaar dient u een bedrag ad € 17,50, vermeerderd met € 3,10 verzendkosten (samen dus € 20,60) over te maken op bankrekening 1421.79.949, van Stg. 'de Koempel Verhaalt' in Heerlen, onder vermelding van 'In en onder het dorp'. Indien u de bestelde boekwerken op 30 november 2012 n.m. in het Corneliushuis in Heerlerheide wilt afhalen, hoeft u de verzendkosten NIET te betalen en maakt u dus € 17,50 per exemplaar over.

 

De website van stichting De Koempel Verhaalt bevat achtergrondinformatie en video-interviews met oud-mijnwerkers.

 • Artikel
 • 5 oktober 2012
 • door Redactie

12 reactie(s)


Reacties

Wat geweldig dat er

Wat geweldig dat er zolangzaam aan een boom ontstaat over ons zuid limburgs erfgoed over de mijnen. Zelf ben ik al pl. min. 22 jaar met kunst over de mijnen en mijnwerkers bezig. Het doet mij zeer genoegen dat het kolenthema eens ,,richtig angeheitzt,, wordt. En wens dhr. Kusters veel succes met het verschijnen van dit boek dat ik zeker ga aanschaffen. Misschien mag ik hier ook eens de aktiviteiten van dest. SJTUB vermelden , de mijnen en er zullen vast nog meer innitiatieven zijn of komen . Fijn dat we tots worden op dat wat onder onze voeten ligt en wat ons cutuur verleden is. Ik heb er te lang op moeten wachten. Aan ieder dit uitdraagt of steunt DANK JE WEL ! c.w.

Ik kreeg een mail van een oud

Ik kreeg een mail van een oud opzichter uit Haarlem en vroeg mij of hij als oud mijnwerker dat boek ook gratis kreeg, hij krijgt pensioen van het AZL. Hij had dat in de krant gelezen. Gaarne U reactie. Oud Koempel uit Brunssum Frans Cals.

Ik las in Metro (editie 28

Ik las in Metro (editie 28 november 2012) dat alle gepensioneerde mijnwerkers of hun nabestaanden het boek "In en onder het dorp" gratis krijgen. Graag contact over de toezending aan mijn gepensioneerde vader en zwager en de nabestaanden van mijn inmiddels overleden schoonvader. Bij voorbaat dank, (schoon)dochter en schoonzus van drie koempels.

Mogen wij mijn 94 jarige

Mogen wij mijn 94 jarige moeder en ik vrouw en dochter van een mijnwerker U heel hartelijk danken voor het zeer mooie boek wij waren zeer onder de indruk.Met vriendelijke groet J.Manders van Bommel Jan van Goyenstraat 6 5753 A N Deurne

Gaarne informatie rond het

Gaarne informatie rond het boek dat gratis te verkrijgen zou zijn voor een oud mijnwerker.

LS, Is dit boek ook bestemd

LS, Is dit boek ook bestemd voor oud mijnwerkers van de ON Mijnen? Hoe wordt het gedistribueerd?

Enigszins verrast ontving ik

Enigszins verrast ontving ik vandaag het boek van Wiel Kusters, "In en onder het dorp". Aangezien er geen begeleidend schrijven bij was vroeg ik mij af wat de reden van deze toezending kon zijn. Is Wiel Kusters wellicht familie? Krijgen alle Kustersen zo'n boek? Heeft een familie dit geregeld? Internet brengt de oplossing wellicht dichterbij. Na het lezen van de reacties hierboven ga ik er maar vanuit dat ik als pensioenontvanger van het AMF deze kerstverrassing toegezonden kreeg. Hartelijk dank. Harrie Kusters, Bovenkarspel NH.

Leuke verrassing na 43 jaar.

Leuke verrassing na 43 jaar. Zo'n boek op in de brievenbus ! Hartelijk dank! Jan

ik heb het boek ontvangen in

ik heb het boek ontvangen in onder het dorp ik vond het een geweldig mooi boek ik heb het in een keer helemaal uit gelezen nogmaals hartelijk bedankt

Het werd echt een dag om

Het werd echt een dag om nooit te vergeten, zo'n dag met een gueodn randje! Aan het eind van de dag ging Ricardo namelijk nog een keer voor me door zijn knieen. Dit keer niet om me te helpen met mijn broekspijpen oprollen, of om mijn buik te kussen Nee, het was een heus en romantisch huwelijksaanzoek, wat overigens ook erg mooi is vastgelegd door Marloes (die in t complot zat!). Uiteraard heb ik ja gezegd! Bedankt Loes, dat je deze dag mogelijk hebt gemaakt, en voor dat zonnedansje zodat de weergoden meehielpen!

Omdat ik in mijn jonge jaren

Omdat ik in mijn jonge jaren werkzaam ben geweest op de ON 1, sta ik verbaasd de reacties te lezen van mensen die zich bedanken voor het boek over de mijnen. Kunt u zo vriendelijk zijn mij te berichten tot wie ik me moet wenden om ook een exemplaar te mogen ontvangen.

Met belangstelling het boek

Met belangstelling het boek gelezen. Op pagina 152 wordt gesproken over stoflongen. Stoflongziekte is geen silicose. Silicose is een aantasting van de longen door steenstof en niet door koolstof. Koolstof spuw je uit. Steenstof zet zich met de weerhaken van het gesteente vast in de bronchiën en longen. Wilt u het algemeen geldend begrip stoflongen blijven hanteren is dat uw goed recht maar niet juist. Wellicht dat u de schrijver c.q. de schrijvers van toekomstige edities daar op kunt attenderen. Tevens is het verheugend dat de afhandeling en sluiting van de mijnen in zijn juiste proportie sis gebracht waarbij frans Dohmen niet zalig verklaart wordt.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Gelaen in de sjtruim van de tied

Gelaen in de sjtruim van de tied

 • agenda
 • 21 en 22 september 2019
Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

 • nieuws
 • 15 augustus 2019
Pop-up museum: Kolen & granaten

Pop-up museum: Kolen & granaten

 • agenda
 • 3 september 2019
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

 • artikel
 • 7 januari 2019