Lesbrief 'De mijnen kwamen, de mijnen gingen'

Lesbrief 'De mijnen kwamen, de mijnen gingen' Mijnbouw voor 1900 (Bron: kolen en koempels p.41)

De lesbrief 'De mijnen kwamen, de mijnen gingen' gaat over de opkomst, bloei en ondergang van de steenkolenmijnen in Limburg en over de gevolgen ervan voor het landschap en de mensen die er wonen.

Reeds vanaf het begin van onze jaartelling - dus in de tijd van de Romeinen - werd er waarschijnlijk steenkool gewonnen. De "echte steenkolentijd " begint echter pas rond 1900. Vanaf die tijd heeft de steenkoolwinning een zware stempel gedrukt op mens en landschap.

Steenkolen werden toen belangrijk voor de industrie. Zo snel als de mijnen groeiden, zo snel verdwenen ze ook weer. In 1974 sloot de laatste mijn in Limburg. De bedrijfsgebouwen werden gesloopt en de mijnwerkers moesten ander werk zoeken. Toch heeft deze periode zijn sporen nagelaten en het is boeiend om deze eens terug te volgen.

Je gaat ontdekken hoe de snel groeiende mijnbedrijven het landschap veranderden. Ook hoe het aantal inwoners van de Mijnstreek door de toestroom van arbeiderskrachten uit andere delen van Nederland en het buitenland enorm steeg. Je zult ontdekken hoe de mijnen, als belangrijkste werkgevers, hun stempel drukten op het leven in dit deel van Limburg. Naast werk verzorgden zij bijvoorbeeld ook huisvestiging, opleiding, sport en ontspanning.

Veel plezier!

Lesbrief 'De mijnen kwamen, de mijnen gingen' Download de lesbrief (PDF) >

ColofonAuteur: drs. R. Verstaen (Fontys Lerarenopleiding Sittard) Ontwikkeld in het kader van ErfgoedLimburg.nl (2003 - 2005), een samenwerkingsproject van Betawerk, Sintermeertencollege Heerlen, Fontys Lerarenopleiding Sittard en Museum Industrion (thans Discovery Center Continium).

  • 14 september 2011
  • betawerkroot

Bekijk ook...

Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019
Tussen Koel en Kunst

Tussen Koel en Kunst

  • agenda
  • 12 november 2017