Nederlands Mijnmuseum (NL)

Nederlands Mijnmuseum (NL)

Op 17 december 2005, exact 40 jaar na de aankondiging van de mijnsluitingen, heeft minister van der Hoeven het Nederlands Mijnmuseum (toen nog Nationaal Mijncentrum) geopend door de schachtwielen in werking te stellen.

Het Nederlands Mijnmuseum is gehuisvest in het schachtgebouw van "schacht II" van de voormalige steenkolenmijn Oranje Nassau I.

Het drie etages tellende schachtgebouw, gebouwd rondom de 470 meter diepe mijnschacht, is ingericht als expositieruimte. Hier worden mijnbouwobjecten tentoongesteld en films over de geschiedenis van de Mijnstreek gedraaid. Tevens is het ophaalgebouw met de ophaalmachine uit 1897 te bezichtigen. Rondleidingen worden verzorgd door enthousiaste oud-mijnwerkers die hun persoonlijke verhalen vertellen.
Het Nederlands Mijnmuseum beschikt over een uitgebreide collectie van onder andere mijnlampen, afbouwhamers, stijlen, werktuig en kunst gemaakt voor en door mijnwerkers.

In het ophaalgebouw valt de uit 1897 stammende en oorspronkelijke stoommachine te bewonderen die de mijnliften op en neer liet gaan.

Het museum is te bezoeken op dinsdag t/m zondag, op werkdagen tussen 10.30 – 16.00u en in het weekend van 10.30 - 14.00u. Elke werkdag worden er rondleidingen gegeven om 11.00u en 13.30u, in het weekend om 11.00u. (School)groepen dienen een afspraak te maken.

Voor meer informatie over het museum of de collectie kunt u terecht op de website www.nederlandsmijnmuseum.com of neem een kijkje op de Facebookpagina, Twitter (@NedMijnmuseum) of Instagram (@nederlandsmijnmuseum).

Het Nederlands Mijnmuseum

Bron: Nederlands Mijnmuseum Heerlen

  • Bezienswaardigheden
  • 30 augustus 2011
  • door Clara Zijlstra

Bekijk ook...

Nationale museumweek

Nationale museumweek

  • nieuws
  • 8 april 2019
Kijkje in het depot

Kijkje in het depot

  • agenda
  • 14 oktober 2018