Staatsmijn MauritsGeleen

Staatsmijn Maurits

Locatie: Lutterade, Geleen
Productieperiode: 1926-1967
Totale productie: 96.214.000 ton
Aantal schachten: 3
Diepste schacht: 895 m
Primair kooltype: vetkool

Het begin

In 1911 verwierf de Nederlandse Staat de concessies "Maasvelden". In 1912 en 1913 werden boringen gedaan door het "Internationale Bohrgesellschaft Erkelenz" in de gebieden ten westen van de Emma -en Hendrik concessies. Boringen werden gedaan in de nabijheid van de plaatsen Geleen-Lutterade, Krawinkel en Schinnen. Aanvullende, minder diepe boringen, werden verricht bij Urmond.

In 1915 werd besloten de plaats van de mijn te bepalen bij Lutterade, gemeente Geleen. Spoorwegen werden aangelegd voor de verbinding met de spoorweg Sittard-Maastricht. In 1916 besloot men de vierde mijn te noemen naar prins"Maurits", een beroemde 17e-eeuwse voorzaat van de Nederlandse koninklijke familie.

In de directe omgeving van het mijnbedrijf was DSM reeds eerder gestart met de cokesproductie en de gasproductie. Het "Stikstof Bindingsbedrijf" (SBB) werd de kiem voor de volgende stap in de geschiedenis van DSM: het werd (en is nog steeds) een groot chemisch bedrijf.

De Maurits sluit als eerste haar deuren

In 1916 begon men met de bouw van de schachten. De mijn werd in 1926 officieel in productie genomen. In 1947 werd de mijn verbonden met de staatsmijn Emma via een 13 km lange tunnel. In de tweede helft van de jaren veertig en vijftig werd de mijn vergroot en bereikte men een diepte van 810 meter. In 1958 werd met een derde schacht begonnen. Tot aan het voltooien van deze derde schacht, was de Staatsmijn Maurits de grootste tweeschachten mijn van de wereld. Het was de grootste kolenmijn in Nederland. Toen in het begin van de jaren zestig het economisch tij voor de mijnbouw keerde, werd hierop geanticipeerd door de Maurits als eerste van de mijnen te sluiten (1967). Het bovengrondse bedrijf werd hierna ontmanteld.

Op 3 maart 1958 kwamen 7 mijnwerkers om het leven in de kolenmijn door een instorting. Drie Nederlanders, twee Italianen, een Pool en een Engelsman.

  • Mijn
  • door

Bekijk ook...

Koempelmis Staatsmijn Maurits

Koempelmis Staatsmijn Maurits

  • agenda
  • 29 mei 2022
Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers