Staatsmijn WilhelminaLandgraaf

Staatsmijn Wilhelmina

Locatie: Schaesberg, Landgraaf
Productieperiode: 1906-1969
Totale productie: 59.235.000 ton
Aantal schachten: 2
Diepste schacht: 823 m 
Primair kooltype: magerkool 

De oudste staatsmijn

De Staatsmijn Wilhelmina was een Nederlandse steenkolenmijn die van 1906 tot 1969 gevestigd was in Terwinselen (gemeente Kerkrade). Het was de kleinste en oudste staatsmijn van Nederland.

De mijn was ingesloten door de concessievelden van de particuliere mijnen Laura en Julia te Eygelshoven (thans gemeente Kerkrade), de nabij gelegen Oranje-Nassau II te Schaesberg (thans gemeente Landgraaf) en de Domaniale Mijn te Kerkrade. Net als deze mijnen produceerde de Wilhelmina voornamelijk gasarme magerkool van het huisbrandtype en bezat de mijn een eigen syntracietfabriek (voor de productie van synthetische antraciet). Dit in tegenstelling tot de andere staatsmijnen die voornamelijk gasrijke vetkool voor industrieel gebruik produceerden en veelal een cokesfabriek bezaten.

De concessievelden

Daar de mijn was ingesloten door de bovengenoemde concessiegebieden kon ze na enkele decennia alleen nog in de diepte worden uitgebreid, wederom in tegenstelling tot de andere staatsmijnen die uitgestrekte concessievelden bezaten. De mijn was om veiligheidsredenen ondergronds verbonden met alle bovengenoemde particuliere mijnen; deze verbindingen werden echter afgesloten met zware luchtdichte deuren die alleen in geval van nood geopend mochten worden.

Na de sluiting van de Staatsmijn Wilhelmina in 1969 moest het voormalige mijnterrein een nieuwe bestemming krijgen. Onder het motto "van zwart naar groen" kreeg het gebied een recreatieve functie en werd de steenberg beplant. Ook kwam er een indoorskibaan op de zuidhelling van deze steenberg, Snowworld. Eind jaren negentig kreeg het gebied een toeristisch-recreatieve functie. Tevens ligt op deze steenberg de langste en hoogste trap van Nederland. De Wilhelminaberg maakt nu onderdeel uit van het Park Gravenrode.

  • Mijn
  • door Clara Zijlstra

Bekijk ook...

Staatsmijn Wilhelmina anno 1904

Staatsmijn Wilhelmina anno 1904

  • foto
  • 1 januari 1904