Mijnverleden, Mijn Toekomst – het project

Special

MVMT

In de periode 2010 tot en met eind 2012 heeft het Continium in opdracht van Provincie Limburg het project “Mijnverleden, Mijn Toekomst” (MVMT) ontwikkeld en uitgevoerd. Centraal doel van het project is de kennis over het mijnverleden in de regio te vergroten en het publiek met deze kennis het heden beter te laten begrijpen. Samen met het onderwijs, vrijwilligersorganisaties en professionele instellingen zijn gedurende ruim anderhalf jaar verschillende deelprojecten binnen de facetten ‘Collectie’, ‘Digitaal’ en ‘Events’ uitgevoerd.

MVMT

Mijnbouw Collectie Limburg online

Een van de belangrijkste pijlers van het Mijnverleden, Mijn Toekomst project was en blijft de verbinding en ontsluiting van de mijnbouwcollecties. Met behulp van de ambassadeurs van het mijnverleden is de rijke en interessante Mijnbouw Collectie Limburg (MCL) digitaal ontsloten en via DeMijnen.nl voor jong en oud toegankelijk gemaakt.

Mijnbouw Collectie Limburg online

Hoog in 't Vaandel

Zo is bijvoorbeeld met het onderwijs het vaandelproject 'Hoog in 't Vaandel' uitgevoerd. Hierbij hebben leerlingen het museumdepot van het Continium bezocht. Geïnspireerd door de historische mijnbouwvaandels hebben zij nieuwe ‘moderne’ vaandels gemaakt. Deze zijn vervolgens in combinatie met de historische vaandels in een echte tentoonstelling aan het publiek getoond.

Hoog in 't Vaandel

Mijnbouwfoto's in situ

Tijdens het deelproject Mijnbouwfoto’s in situ werden inwoners, bezoekers of toevallige passanten op acht verschillende locaties in Zuid-Limburg geconfronteerd met beelden uit het Mijnverleden. De historische beelden toonden ‘in situ’ (ter plekke) hoe de locatie er vroeger uitzag of welke mijnbouwactiviteiten er ooit plaatsvonden. Ze vormden een brug naar de huidige of toekomstige functie van de locatie.

Mijnbouwfoto's in situ

Afsluitend MijnFestijn

De afronding van het Mijnverleden, Mijn Toekomst project is niet ongemerkt voorbij gegaan. Tijdens een heus MijnFestijn is gedurende twee weken het mijnverleden nog eens extra in het zonnetje gezet. In verschillende musea, filmhuizen, voormalige mijnbouwlocaties is het rijke mijnverleden tijdens lezingen, filmvertoningen, exposities, door DJ’s en bands, voor én door jong en oud, uitgebeeld en verwoord. 

Afsluitend MijnFestijn

Een van de belangrijkste resultaten van het Mijnverleden, Mijn Toekomst project is de ontsluiting van de mijnbouwcollecties via deze website.

Mijnverleden, Mijn Toekomst – het project

Mijnverleden, Mijn Toekomst – het project

In de periode 2010 tot en met eind 2012 heeft het Continium in opdracht van Provincie Limburg het project 'Mijnverleden, Mijn Toekomst' (MVMT) ontwikkeld en uitgevoerd. Centraal doel van het project is de kennis over het mijnverleden in de regio te vergroten en het publiek met deze kennis het heden beter te laten begrijpen. Samen met het onderwijs, vrijwilligersorganisaties en professionele instellingen zijn gedurende ruim anderhalf jaar verschillende deelprojecten binnen de facetten Collectie, Digitaal en Events uitgevoerd.

Bekijk alle objecten

Meer informatie over de objecten Discovery Center Continium Kerkrade, Nederlands Mijnmuseum Heerlen, Museum Het Domein Sittard-Geleen, Steenkolenmijn Valkenburg.

  • 6 december 2012
  • betawerkroot