Objecten van Nederlands Mijnmuseum, Heerlen

Objecten van Nederlands Mijnmuseum, Heerlen

Het Nederlands Mijnmuseum is een historisch en educatief centrum, en tevens centrale ontmoetingsplaats voor oud-mijnwerkers, familie en nabestaanden. Het museum is sinds 2005 gevestigd in het gebouw van schacht II van de voormalige mijn Oranje-Nassau I. Dat gebouw is opgenomen in de top 100 van de Nederlandse monumenten.

De Oranje-Nassau Mijnen waren het grootste particuliere mijnbedrijf in Limburg. De productie begon in 1899. Precies 75 jaar later, in december 1974, was de Oranje-Nassau Mijn I de laatste mijnzetel die sloot.

Speciale sfeer

De vestiging in een authentieke historische mijnbouwlocatie geeft het Nederlands Mijnmuseum een speciale sfeer. Rondom de schacht, waarin ooit de liftkooien heen en weer suisden, is de collectie over drie verdiepingen gepresenteerd. Een belangrijk onderdeel van de collectie is de verzameling Rein Bettink, die enige jaren geleden door het museum werd aangekocht.

Uitgebreide verzameling

De uitgebreide verzameling omvat onder meer mijnlampen, afbouwhamers, stijlen, kappen en veel andere gereedschappen en materialen. Voorts is er een interessante collectie maquettes en modellen, die ooit werd gebruikt bij het onderwijs aan jonge mijnwerkers in de bedrijfsopleidingen die de mijnen vooral na de Tweede Wereldoorlog opzetten. In het aangrenzende ophaalgebouw is een uit 1897 daterende nagenoeg originele ophaalmachine te zien.

Ontwikkelingen

Het Nederlands Mijnmuseum wordt gerund door een groep vrijwilligers, bestaande uit oud-mijnwerkers en mijnbouwenthousiasten. Het bestuur van het museum heeft inmiddels plannen ingediend om het geheel te laten uitgroeien tot een volwaardig mijnmuseum.

Bekijk de collectie van het Nederlands Mijnmuseum

Bezoek de website van het Mijnmuseum

  • 25 februari 2013
  • betawerkroot

Bekijk ook...