Objecten van Steenkolenmijn, Valkenburg

Objecten van Steenkolenmijn, Valkenburg

De Steenkolenmijn Valkenburg is sedert 1916 ondergebracht in de historische Daalhemergroeve, waar van oudsher mergel werd gewonnen. In de mergelgangen zijn galerijen en pijlers nagebouwd, waarin een levensecht beeld wordt gegeven van de ontwikkeling van de techniek van de steenkolenwinning in Limburg. De collectie van het museum is vooral afkomstig uit de Limburgse mijnbedrijven.

Collectie

Vooral in de jaren 1970, toen de kolenwinning in Limburg werd beëindigd, stelden de mijnbedrijven op grote schaal machines, gereedschappen en materialen aan de Steenkolenmijn Valkenburg ter beschikking. Met name grote mijnbouwinstallaties en machines kwamen in Valkenburg terecht. Zo werden wandelondersteuningen en schaafinstallaties voor de mechanische winning van steenkool in de mergelgroeve geïnstalleerd, evenals diverse soorten transportmiddelen voor mijnwerkers, steenkool en materialen.

Opstelling

Ondergrondse locomotieven met complete treinstellen werden in de gangen opgesteld. Voorts kregen verschillende soorten grote en kleine boor- en schietapparatuur voor het drijven van gangen een plaats in het museum. Veel van de machines die er zijn opgesteld, zijn werkend gemaakt. Dat gebeurt door middel van perslucht of van elektriciteit.

Bezoek

Vrijwilligers, onder wie verschillende oud-mijnwerkers, verzorgen rondleidingen door de donkere ondergrondse wereld, waarbij de bezoekers worden geconfronteerd met de specifieke aard van het beroep van mijnwerker en de wijze van kolenwinning door de tijd heen.

Bekijk de objecten van Steenkolenmijn Valkenburg

Bezoek de website van Steenkolenmijn Valkenburg

  • 25 februari 2013
  • betawerkroot

Bekijk ook...