Uit de kast: 7.000 historische mijnbouwfoto’s digitaal

Uit de kast: 7.000 historische mijnbouwfoto’s digitaalTeamfoto met Mijke Harst-van den Berg, Serge Langeweg en Esther Peeters

Twee grote archiefkasten in het depot van het Continium. In de kasten bevinden zich circa 7.000 historische foto’s afkomstig uit de collectie van het voormalige mijnmuseum te Rolduc. Medewerkers van het Continium vonden het vorig jaar de hoogste tijd dat deze schat aan informatie uit de kast zou komen. Tijd om de afbeeldingen te digitaliseren om ze uiteindelijk te ontsluiten voor een breed publiek.

Like onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van dit project!

De fotocollectie is divers van samenstelling. Alle twaalf mijnen zijn vertegenwoordigd. Vanaf de aanleg van de eerste boortorens tot de sloop van de grote markante gebouwen. Zowel het bovengronds en het ondergronds mijnbedrijf als ook de personen in en rond de mijnen zijn veelvuldig afgebeeld. Denk aan de dames van de wasserij voor mijnbouwkleding van de mijn Laura & Vereeniging, de werklieden van de Werkplaatsen voor Invalide Mijnwerkers (WIM) en de tuinman van Raymond Pierre, de voormalige directeur-generaal van de mijn Laura & Vereeniging, voor de prachtige villa in Eygelshoven.

Verhaal

Uniek zijn vooral de foto’s gebruikt voor ‘De Mijn’, het personeelsblad van de mijnen Laura en Julia. Op de fotokaarten van Laura & Vereeniging staan veelal beschrijvingen van wat er op de foto’s te zien is, de data van opnames en meestal ook nog de naam van de specifieke fotograaf. Informatie die ervoor zorgt dat de afbeeldingen worden voorzien van een verhaal.

Uit de kast: 7.000 historische mijnbouwfoto’s digitaalArchiefbox

Zoals gezegd worden de foto’s momenteel gedigitaliseerd. Ze worden één voor één gescand en de digitale versies worden samen met de beschrijvingen van de fotokaarten opgeslagen in het registratiesysteem van het Continium. In dit registratiesysteem kan worden gezocht op trefwoorden en dit zoekt dan ook vele malen prettiger dan het ‘doorspitten’ van lades met maar liefst 7.000 fotokaarten. Na het digitaliseren worden de originele foto’s duurzaam opgeborgen in speciaal op maat gemaakte insteekhoezen. De hoezen worden daarna per circa vijftig stuks gebundeld in zuurvrije dozen en veilig opgeborgen in het museumdepot.

Facebook

Het digitaliseren van 7.000 historische foto’s is een tijdrovende, maar zeker een waardevolle klus. Het streven is om in 2015, tijdens het Jaar van de Mijnen, een eerste deel van de mijnbouwfoto’s via DeMijnen.nl te ontsluiten. In aanloop hier naar toe, wordt er vanaf mei 2014 regelmatig via de Facebook-pagina van DeMijnen.nl een sneakpreview gegeven van een afbeelding uit de historische mijnbouwfotocollectie van het Continium.

Uit de kast: 7.000 historische mijnbouwfoto’s digitaalIn deze archiefboxen worden de foto's zuurvrij en beschermd bewaard

Vanaf mei 2014 zijn de foto's op de Facebook-pagina van DeMijnen.nl te zien.

 • 17 april 2014
 • Mijke Harst-van den Berg (Continium Kerkrade)

Bekijk ook...

Gelaen in de sjtruim van de tied

Gelaen in de sjtruim van de tied

 • agenda
 • 21 en 22 september 2019
Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

 • nieuws
 • 15 augustus 2019
Pop-up museum: Kolen & granaten

Pop-up museum: Kolen & granaten

 • agenda
 • 3 september 2019
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

De kiebel

De kiebel

 • foto
 • 15 juni 2017
De kiebel

De kiebel

 • foto
 • 15 juni 2017