Van steenkolen tot gasbel

Van steenkolen tot gasbelDe wagen die op 30 december 1948 op de Staatsmijn Wlilhelmina de jaarproductie van 1,4 miljoen ton steenkool vol maakte

Wat was belangrijker voor de sociale en economische ontwikkelingen van het land, de mijnindustrie of de ontdekking van de gasbel in Slochteren? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden en het antwoord is ook niet zo belangrijk. Vraag is wel, waarom in de canon van Nederland alleen het laatste vermeld staat. Deze lesbrief laat leerlingen het venster "gasbel" vervangen door "steenkool".

Van steenkolen tot gasbel, zo heet de nieuwe lesbrief voor de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs in Limburg.

In het geschiedenis onderwijs is in 2006 de Canon van de Nederlandse geschiedenis voorgesteld. Vijftig vensters (voorbeelden) bieden uitzicht op het verleden van Nederland. Al snel kwam vanuit de provincie kritiek op het 'Hollandse' karakter van de vensters. Het LGOG (Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap) kwam daarna met de Canon van Limburg, als website en als boek. DeMijnen.nl berichtte daar reeds over.

Voor het primair onderwijs trekt de Canoncaravaan verder en doet alle provincies aan. Voor Groep 7 en 8 hebben Continium en DeMijnen.nl een nieuwe lesbrief ontwikkeld om het venster 'gasbel' te vervangen door steenkolen.

Lesbrief

De lesbrief omvat een leerlingenboekje met open vragen, bijbehorende filmpjes en de opdracht een gezamenlijke fototentoonstelling te maken en te presenteren. In een nascholingsbijeenkomst in het Generaalshuis op het Vrijthof in Maastricht op 19 oktober wordt de lesbrief voorgesteld.

Download hier het leerlingenboekje(PDF)

Download hier de docentenhandleiding(PDF)

  • 2 november 2011
  • Clara Zijlstra

Bekijk ook...

Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019